Припрема...

19. децембар 2015.

За „Банатске шоре” четири милиона, за сточарство само два


Посланици Српске напредне странке у Скупштини Војводине Миленко Јованов и Павле Почуч прозивају Покрајинску владу због нерационалног трошења пара из покрајинске касе. Они изражавају сумњу и да је страначка припадност приоритет код доделе новца за разне пројекте. Јованов истиче и да се на основу издвајања из покрајинског буџета може извести закључак да мотор развоја у Војводини није сточарство, него невладине организације. О томе сведочи податак да се за сточарство у овој години издваја 80 милиона динара, а за разне невладине организације, које су у директној или индиректној вези с владајућом Демократском странком или Лигом социјалдемократа Војводине, 1,15 милијарда динара.

Јованов као пример страначког утицаја на доделу пара из буџета наводи да је Покрајинска влада за првих девет месеци ове године за сточарство издвојила свега 2,5 милиона динара, а за спортску манифестацију „Банатске шоре”, чији је промотер функционер ЛСВ-а Бојан Костреш, 4,9 милиона.

Ако су „Банатске шоре” спорт и нешто што треба да финансирамо, онда ћемо сутра имати ситуацију да се из надлежног покрајинског секретаријата финансирају и „труле кобиле”, „јанине сланине”, жмурке, ластиш и остале познате спортске активности – каже Јованов. – Највећи проблем, не могу да кажем и да је незаконито јер су вероватно били расписани конкурси, али може да се каже да је најблаже речено неетички да покрајинска секретарка за спорт и омладину даје паре за разбибригу – јер ту нема другог израза – свом страначки надређеном из ЛСВ-а, 4,9 милиона динара. Јер, опште је познато ко је промотер „Банатских шора” у Србији и ко је главни међународни судија за то. Зна се и то да су иза тих клубова и у тим клубовима углавном људи блиски ЛСВ-у.

Истина, секретарка за спорт и омладину покушала је да објасни посланицима покрајинског парламента да су „Банатске шоре” заштићене као традиционални спорт у Банату, али Јованов сматра да то што се дају толике паре из буџета за ту спортску манифестацију указује на директну повезаност секретарке и страначког шефа.

Очигледно је да се ради о угађању страначком шефу, а посебно су интересантна ставка у извршењу буџета од милион динара за „Шоре” у Румунији. Ако је то традиционална банатска игра, и ако је део Баната у Руминији, а јесте, ваљда ти Румуни знају шта им је традиционална игра, не треба Бојан Костреш да им објашњава – истиче он.

Ержебет Марјанов/Дневник

http://www.dnevnik.rs/politika/za-%E2%80%9Ebanatske-sore%E2%80%9D-cetiri-miliona-za-stocarstvo-samo-dva