Припрема...

25. децембар 2015.

За „Шоре“ и НВО више него за сточарство


Поштовани господине председниче, поштовани колега Почуч, није 3.800.000 и нешто, него 3.902.000 за шоре. Заборавили сте школу у Јарковцу, промоцију, али заиста мислим да треба да промените став о шорама. Не могу просто да прихватим ту вашу алузију да се то финансира само зато што је главни промотер шора човек који је високи функционер Лиге социјалдемократа Војводине, то је сасвим случајно. Сасвим случајно се финансира и од 2000. године, баш кад је Лига социјалдемократа Војводине дошла на власт и са треће стране, господине Почуч, то је извозни артикал ове Покрајине. Видите, милион динара је уложено у промоцију шора у Румунији, пошто они у Румунији не знају шта су им традиционални спортови, па ће доћи ови одавде да им објасне чиме они треба да се баве. Тако да боље пробајте још неке спортове да региструјете, можда ћете и ви добити нека средства, рецимо, труле кобиле, јанине сланине или тако нешто слично што би одговарало, што би био пандан банатским шорама.

Оно што је интересантно и што се види из овог Извештаја, то је да заиста не постоји секретаријат који није финансирао невладин сектор и ми овде по броју невладиних организација, које се финансирају из буџета, заиста већ можемо да говоримо о томе да је разрађен један систем финансирања невладиних организација и да то више и нису невладине организације, него буџетски корисници, па би било добро да и неким од њих, који добијају највише средстава овде у Скупштини, бирамо органе, кад већ користе средства из буџета, да нам подносе извештаје шта раде, пошто су већ буџетски корисници и фактички су скроз на буџету.

Оно што је мени конкретно било интересантно, то су извесни омладински клубови, омладински клубови Житишта, Новог Бечеја, Моровића, Оџака, Руме, Кикинде, Перлеза. Сви ови омладински клубови су добили одређена средства, Житиште 60.000, Нови Бечеј 300.000, Моровић 205.000, Оџаци 380.000, Рума 905.000, Кикинда 660.000, Перлез 660.000, у збиру 3.170.000. И, онда нађете текст из 2011. године и налог тадашњег председника, односно потпредседника Демократске омладине Војводине, нећу читати име човека, није ни битно, који је наложио примаоцима, дакле, подмлатку Демократске странке у Војводини, да формирају што више ових клубова и у цитату се каже: „Невладине организације би требале да се зову готово идентично – омладински клуб општине, па та и та, односно – омладински клуб града тог и тог“, како објашњава, па се цитира: „Одлучили смо се за овај назив из разлога што садржи назив „омладина“ и „клуб“, који подсвесно подсећа на клубове Демократске омладине, а који са друге стране, није индиректно повезан са странком“.

МИЛИВОЈ ВРЕБАЛОВ:
Господине Јованов, позивате се на документ из 2001. године.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Господине Вребалов, нисте били ту, па покушајте да ухватите оно што сам говорио. Говорим о документу 2011. године. 2011. године сте оснивали, 2014. финансирате и молим вас, дозволите ми да завршим, немојте ме прекидати.

МИЛИВОЈ ВРЕБАЛОВ:
Па, мислим да сте се мало удаљили од теме.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Да би нешто било финансирано, господине Вребалов, прво мора да буде основано. Значи, 2011. сте их основали, сада их финансирате, са укупно 3.170.000 и то је лепо. Ево, овде има и налог како се то формира, ево, форма како се формира та невладина организација и шта је сада у овом свему најгоре и најгори показатељ, господине Радоман. То што сте за шоре, разбибригу функционера Лиге социјалдемократа Војводине и омладинске клубове Демократске странке, суштински, укупно дали 7.072.000 динара, а за развој сточарства 2.498.000. Скоро три пута више за шоре и невладине организације директно Демократске странке.

Дакле, то показује вашу, да тако кажем, политику, ваше идеје како треба трошити средства у Покрајини и ако се ово догађа у предзадњој години мандата, могу само да замислим шта је било 2005-те, шесте, седме, осме или прве, коју помиње господин Вребалов. Заиста је немогуће, господине Почуч, да се, како кажете, чобани више играју шоре, јер по овоме како се финансира сточарство, чобана одавно и нема. Хвала.

МИЛИВОЈ ВРЕБАЛОВ:
Хвала. Реплика? (Обраћа се посланику Миленку Јованову). Па, није Вас споменуо, не знам зашто…изволите, Господине Јованов, да ли можете мало да имате… Жао ми је што у Скупштини не примењујете неко старо војвођанско домаће васпитање.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Ја нисам Војвођанин.

МИЛИВОЈ ВРЕБАЛОВ:
Штета.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Не знам, то војвођанско не иде ми од руке. Наравно да нисам ја то ни рекао како је представио господин Богарошки, програмска активност 1003. унапређење сточарства, функционална класификација 421. пољопривреда, средства за ову активност утрошена су у износу од 2. 498.786 динара, односно 3,12% од планираних 80 милиона, али ми причамо о томе шта се урадило за 9 месеци, и то је контекст целе приче. Шта ћете да урадите за 12 месеци, видећемо када будете поднели извештај за цео буџет, односно целу буџетску годину, али и тада ћете са овим предвиђеним бити далеко, далеко иза милијарде и нешто колико је планирано за невладине организације, према оном последњем ребалансу.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Извињавам се и Вама, као председавајућем, и колеги Почучу што сам га лично споменуо и што сам му се лично обратио. Тачно, то није било у складу са Пословником и трудићу се да се то више не дешава.
Помешали сте, госпођо Тепић, јанине-сланине и труле кобиле. Јанине-сланине су прескакање козлића, а труле кобиле је онако, када наскоче на леђа…

МИЛИВОЈ ВРЕБАЛОВ:
Опет се обраћате лично.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Помешала је госпођа Тепић за овом говорницом јанине-сланине и труле кобиле, тако да….

МИЛИВОЈ ВРЕБАЛОВ:
Хајде мало да приведемо то озбиљности, молим вас.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Господине Вребалов, према свецу и тропар – колико ми будете дали да будем озбиљан, ја ћу бити.

Према томе, нису исте ствари.

Што се тиче тога да сам се спрдао, нисам се спрдао са озбиљношћу спорта о коме смо причали, о Банатским шорама, али мислим да јесте спрдња када се 2,5 милиона да за сточарство, а четири милиона за шоре, 2,5 милиона за сточарство, а три милона и 170 хиљада невладиним организацијама које су, као што сам рекао, основане по налогу. Што се тиче осталих невладиних организација и хвала Богу да имамо невладиних организација, што је рекла такође секретарка, да, слажем се, али невладиних организација од које користи има друштвена заједница, од које користи имају грађани одакле те невладине организације долазе, а не невладине организације које ће се финансирати зато да неки партијски активисти имају решене своје финансијске проблеме. Дакле, ја правим разлику између те две ствари, не повлачим знак једнакости између свих невладиних организација, било чиме да се баве итд. Али, очигледно је да овде, конкретан пример то говори, да се овде ради, на неки начин, о злоупотреби права располагања средствима АП Војводине. Хвала.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:
Члан 96. „Говорник може да говори само о питању које је на дневном реду. Када се удаљи од питања које је на дневном реду председник ће га позвати да се врати…“,и тако даље, и тако даље. Овде се очигледно инсинуирало на ово што сам рекао за говорницом, да, нисам Војвођанин, и пробајте да поштујете моје право на различитост, ваљда то вас Војвођане краси. Хвала.

 

Извод из неауторизованих стенографских бележака са 49. седнице Скупштине Аутономне покрајине Војводине, одржане 11. децембра 2015. године

ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА 2015. ГОДИНУ, У ПЕРИОДУ ЈАНУАР – СЕПТЕМБАР 2015. ГОДИНЕ