Припрема...

25. октобар 2012.

Захтев да се Статут уподоби Уставу


1Даме и господо, поштоване колеге. Демократска странка Србије је и на прошлом, односно посланик Ристивојевић је на прошлој седници предложио истоветан, односно дао исти предлог који није усвојен. Ево ми смо поновили овај предлог у нади да ће се данас ситуација променити, мада према овоме што сте нам доствили као скупштински материјал, видимо да сте  унапред знали које ће тачке дневног реда за допуну бити усвојене, а које неће. Пошто ове тачке нема, очигледно је да ће посланичка већина поново одбити да расправља о овој теми.

Наиме, недовано је Председник Скупштине био на једној телевизијској емисији где је рекао нешто што је интимно и мој неки став, и који до сада можда и није било тако изречен, а то је да је између осталог и питање аутономније Војводине – питање поверења. Наравно ми ћемо се вероватно спорити суштински око тога како и шта је, и где је то пверење изгубљено итд. Али мој став је да би то поверење могло да се врати, уколико би Скупштина Војводине заједничким радом, свих нас овде који смо посланици покушали да ускладе своје акте са Уставом Србије. Дакле правне аргументе смо неколико пута износили. Јасно је да после „масакра“ који је доживео Закон о надлежностима пред Уставим судом, сличну ситуацију чека и Статут. Не видимо зашто неко по сваку цену чека да до тога и дође, да Статут доживи такву судбину, да би се она криза даље продубљивала, да би се тензије даље подизале. Сматрамо да је ситуација и онако напета, да су односи затегнути, да нема потребае за било каквим даљим усложавањем ситуације, него да покушамо сви заједно да ту ситуацију релаксирамо тако што ће Војводина сама приступити, односно Скупштина Војводина сама приступити измени акта, који је заправо био повод касније доношењу Закона о надлежности који је проглашен неуставним.

Дакле поново бих се позвао опет на Председника Скупштина и његову јасну разлику између речи „може“ и „мора“ која постоји, коју добро тумачи. Дакле Устав се мора а не може поштоати, и пошто разлику познајете господине Председниче, молим Вас да својим ауторитетом учините да ова тачка дође на дневни ред како би смо урадили оно што морамо да урадимо. Хвала.