Припрема...

4. октобар 2012.

Захтев за допуну Дневног реда – укидање „ВАНУ“


1Хвала господине председниче, поштоване колеге, даме и господо посланици. Наиме из овог гласања на предлоге господина Ристивојевића али и из Дневног реда који смо данас добили, очигледно је да владајућа већина у Покрајини нема намеру да се коначно упусти у решавање проблема које је сама створила усвајањем неуставног Статута. Наиме, иако тај редослед није формално тако текао, фактички је тако ишло и  након Статута је донет Закон о надлежености, преписане су одређене одредбе, преузете и те одредбе готово све које су преузете из Статута проглашене су неуставне. Неке од тих одредби тичу се „Војвођанске академија наука и уметности“ такозвана представништва, односно амбасаде Војводине у Бриселу. Секретаријата за науку и технолошки развој. Тичу се и „Националног парка“ – Фрушка Гора и након Одлуке Уставног суда више не постоји никакав законски ни уставни основ да се финансирају те надлежности

Сваки динар који је упућен, тзв. „Војвођанској академији наука и уметности“ после Одлуке Уставног суда представља кривично дело онога ко је тај динар упутио. Јер кривични законик Србије познаје кривично дело, незаконито трошење буџетских средстава, и сад након ових силних јахти, сатова и свега остало, што имамо прилику да видимо у медијима ових дана, имаћемо прилико вероватно у наредном периоду да видимо и  позивање на кривичну одговорност људи који су незаконито трошили средстава, финансирајући надлежности које нису у складу са Законом и Уставом.

Дакле, финансирање ових надлежности је исто, као када би се такође без икаквог правног основа финансирао излетнички клуб у неком месту покрајинским средствима из покрајинског буџета. Дакле, ту суштински нема никакве разлике.

Ово је прилика да се овим закључком и овом обавезом Влада Војводине натера, обавеже да изврши ребаланс буџета и престане са евентуалним кршењем закона, као и прилика онима, који би због тог кршења закона требало да одговарају и могу да одговарају у неком моменту, да такву одговорност избегну. Окретање главе од проблема неће довести до решења проблема и као што сте ви, председниче, једном приликом рекли, као што се од кера не може направити сланина, ни од овог Статута, окретањем главе, се не може направити акт у складу са Уставом.

Ја вам предлажем и позивам владајућу већину да подржи овај предлог и да пробамо да уведемо рад и Владе Војводине и других покрајинских органа у законске и уставне токове. Хвала.