Припрема...

19. август 2017.

Зашто Вучић инсистира на широком консензусу око промене Устава


Србија се Акционим планом за поглавље 23 обавезала да ће до краја ове године променити Устав, и то пре свега у делу који се односи на правосуђе, међутим председник Србије Александар Вучић, каже да ће кренути у тај посао само за обезбеди „широки консензус“.

– „Нећемо ништа октроисати, без обзира на већину коју имамо. Или ћемо имати широк консензус или нећемо ићи у то – казао је Вучић новинарима приликом обиласка радова у Грделичкој клисури

Говорећи о уставним променама, Вучић је пре десетак дана, гостујући у једној ТВ емисији, казао да би у случају да се не промени највиши правни акт земље, европски пут Србије могао да буде заустављен, али да, по свему судећи, у Србији нема довољно снаге за то.

– Уколико не будемо имали снаге да променимо Устав, а у овом тренутку изгледа да немамо довољно снаге, онда ће и наш европски пут да буде заустављен. Они који хоће да га мењају, они би уствари да Србија нестане с Косова, а они који неће да га мењају, они би да све остане као што је данас. У том зачараном кругу, ви не можете да пронађете решење – рекао је Вучић, истакавши да му не пада напамет да Устав доноси уз малу већину у Народној скупштини.

Шта је спорно?

Шта је то спорно када је у питању ова измена, и како то “немамо снаге”, ако владајућа већина и странка, на чијем челу је Вучић, има озбиљну већину у парламенту? Зашто се инсистира на „широком консензусу“?

Према виђењу напредњака, проблем о коме Вучић прича је у “нашој пословичној подељености око свега и свачега”. Како за “Блиц” каже потпредседник СНС Миленко Јованов, тешко је пронаћи тему, чак и ван политике, о којој нису формирана два непомирљива става и “ископани ровови из којих, они који су их копали, нити желе, а често и не могу да изађу.

Људи не желе да уђу у туђе ципеле, саслушају туђе аргументе, размисле о својим ставовима, ригидност и тврдоглавост се приказују као врлина, а уз такве “врлине” договор се не постиже. Устав је питање око кога је потребан најшири могући договор. Ми сами себи треба да одговоримо како желимо да нам држава изгледа и зато апсолутно подржавам став председника Вучића да, ако атмосфера у друштву буде и даље оваква, та тема и не буде отворена, јер није поента да добијемо октроисани Устав, него акт који се темељи на најширем договору који ће дуго да траје – прича Јованов.

Извор: БЛИЦ