Припрема...

29. јун 2016.

Економија расте, а подразумева се поштовање закона

Скупштина Војводине

Ја ћу се трудити у најкраћем, у неколико реченица да одговорим на неке ствари које су речене.

Укупан спољни дуг Србије по први пут ове године бележи пад, иако то није тема ове Скупштине, али је битно због јавности која прати данашњу Скупштину да се то каже, а економски раст Србије, после јучерашњег потписивања уговора за Смедеревску железару са кинеским партнерима ће бити већи од онога што је планирано. На крају крајева, сама та чињеница показује одређену разлику и демантује оно што је речено за овом говорницом, јер Српска напредна странка делом, а не речима, показује да сарађује у интересу Србије са свим оним са којима ваља сарађивати, без унапред било каквих предрасуда, дакле, и са Републиком Кином и са Руском федерацијом и са Европском унијом и са Сједињеним државама, Индијом или било којом другом земљом на свету, уколико је то у интересу Србије.

A најбољи доказ да Демократска странка и Српска напредна странка нису исто је дао управо господин Јакшић тиме што од Српске напредне странке очекује укидање свих оних државоликих институција и промене у смислу придржавања закона и Устава Републике Србије до којих ће заиста доћи када је у питању будући рад Покрајинске владе. То је набољи доказ да та разлика и те како постоји и види њу и господин Јакшић, самим тим што наводи све оно што очекује, јер да не очекује и да је потпуно исто тако нешто вероватно не би ни рекао да очекује и то уопште не би била тема његовог говора када је у питању Српска напредна странка. Хвала вам.

***

Нико није говорио ни о процентима ни о било чему, али ако сте имали економију Србије, а имали сте је у слободном паду, онда заиста треба бити мађионичар па зауставити нешто што је слободном паду и направити моментални раст, дакле то је чак и у физици немогуће, а тако и у економији.

Што се тиче тога да господин Мировић није навео у свом експозеу да ће се држати Устава и закона Републике Србије, па ја сам срећан због тога што се то подразумева и што смо коначно дошли до тога да имамо председника Покрајинске владе који не мора да наглашава да ће се држати Устава и закона. До сада смо имали прилику да на то позивамо и то безуспешно, тако да је то још једна разлика о којима сам говорио и којих сте ви и те како свесни. Тако да то што вама нешто изгледа или из политичких разлога волите да представљате да је исто, то је политика и немам никакав проблем са тим. Суштински из Вашег говора се види да Ви ту разлику веома добро видите. Хвала вам.

Неауторизоване стенографске белешке са 3. седнице Скупштине АП Војводине

ТАКОЂЕ У СКУПШТИНИ ВОЈВОДИНЕ