Припрема...

18. јул 2016.

Завршни рачун буџета за 2015. годину

Скупштина Војводине

Поштовани господине председниче, даме и господо посланици, и када је доношен буџет, ми смо изразили одређене критике, када је доношен први, па други ребаланс, ми смо износили одређене критике. Било би потпуно логично да данас не гласамо за овај Извештај, из простог разлога што све оне критике које смо износили и приликом доношења буџета и приликом ребаланса, стоје и данас. Мислим да постоји одређена корелација између трошења средстава предвиђених буџетом и онога што је после био и резултат избора, не желим даље то да елаборирам, али просто, кад се већ тема појавила, сматрам да то има одређене везе једно с другим, и стоје, уверен сам, све оне критике које смо износили и које се потврђују и кроз овај Извештај. Види се и кроз овај буџет, види се начин на који су средства трошена, види се на основу позиције на којој су одређена повећања, да су се избори приближавали и да је због тога трпео и буџет.

Ипак, због тога што сматрамо да су грађани Србије који живе у Аутономној покрајини Војводини довољо дуго били таоци политике и власти која није о њима водила рачуна на начин на који ми сматрамо да би то требало да буде случај. Пошто је 16 година било превише времена под којим су грађани имали прилике да виде како се посластичарницама и самосталним занатским радњама, које имају нула запослених, одавде дају бесповратна средства, како се финансира сваке године у тромилионским износима у еврима запрашивање комараца, како се разне ствари догађају, на које једноставно немате одговор. Дакле, због свега тога сматрамо да би било превише да грађане доведемо у ситуацију да због тога што не усвојимо овај извештај, буду таоци баш те лоше власти и у наредном периоду и да се Покрајини ускрате средства, трансферна средства и друга средства која предвиђа закон. Дакле, Закон о буџетском систему, у свом члану 102, јасно каже да, уколико се не достави извештај, дакле, уколико се извештај не усвоји, у складу са законом, у одређеном временском року који смо пропустили, па смо пропустили, министар може привремено обуставити пренос трансферних средстава, итд. То би представљало још једну казну за грађане, то би представљало казну за просветне раднике, за људе који добијају средства из покрајинског буџета као зараду и просто из тог разлога и једино из тог разлога ми ћемо данас гласати за ово што се налази пред нама.

Из истог разлога, кад сам већ ту, да кажем, да ћемо гласати и за све оне извештаје који фактички проистичу из овог Завршног рачуна, јер просто је бесмислено са једне стране гласати за Завршни рачун, који подразумева трошење у сваком појединачном извештају, баш онако како у њему пише. Дакле, да не бисмо ушли у ту логичку замку, грешку, а пре свега водећи се интересом грађана, ми ћемо данас гласати за овај Извештај, ма колико сматрали да је лош, а да смо на неки начин у праву, потврдили су заиста избори који су, исто тако, не само овај, него и многе друге извештаје, оценили као лоше. Хвала.

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Поштовани председниче, даме и господо, ми овде имамо прилику да чујемо наставак једне праксе која је била врло често употребљавана у претходном сазиву, а то је, када год изнесете критику на рад Покрајинске владе, онда се они позову на то да причају шта се дешава у Републици. Дакле, колико ја знам, а могу да укључим и навигацију, ја се налазим у Новом Саду, у Скупштини Војводине, у којој се разговара о раду Покрајинске Владе. А има тамо неко ко је посланик, из странака које о томе говоре, па је то опет унутрашња ствар страначка, да одреди ко треба у Скупштини Србије да прича о раду Републичке Владе. Очигледно су све наше странке процениле да то нисмо ми и да треба да седимо овде. Па, ако је већ то тако, онда хајде да се бавимо својим послом, под један.

Под два, мени је потпуно јасно да имамо различите погледе на то како је функционисала претходна Покрајинска влада. Ми сматрамо да је радила лоше, ви сматрате да је радила добро, али говорити данас о сјајним резултатима, о покретању у пољопривреди, екологији, економији, не знам ни ја у чему све, два месеца после избора. Дакле, тај Извештај који се данас нама подноси је био поднет грађанима и они су га оценили како су га оценили. Понављати оно што је већ било тема, ваша ствар, не смета ми, али не видим никакав смисао. А било би боље да не отварамо све теме, шта је све финансирано и како је финансирано кроз субвенције, од невладиних организација, преко привредних друштава, било да су друштво са ограниченом одговорношћу, или су у питању предузетници, као посебан вид пословног ангажовања.

Јесмо имали ситуације где су заиста средства додељивана људима који имају нула запослених, да су додељивана фирмама које годинама послују са таквим губицима, да се после питају чему то служи? А да не отварамо питање чувеног Фонда Драгослава Петровића, да се не бавимо тиме шта је све одатле финансирано.

Према томе, гласаћемо „за“ из само једног разлога, да грађани не буду у ситуацији да буду ускраћени за одређена средства и ни због чега другог. У овоме што је поднето, не да не видимо ништа добро, него мислимо све оно што смо мислили када је усвојено и када су били ребаланси. Али, просто нема смисла да, када ћемо већ гласати „за“, улазимо у све те појединости и причамо о детаљима који су заиста врло интересантни, а тичу се тога како су се трошила средства у АП Војводини. И да одмах појасним шта мислим под интересантним, да ми се то касније не би спочитавало, под интересантним сматрам финансирање фирми које имају нула или једног запосленог, функционишу у минусу, интересантним сматрам финансирање невладиних организација које су оснивале одређене странке, интересантним сматрам сваке године прскање комараца за три милиона еура.

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Дакле, ни на који начин не одређујем ја шта ћете да говорите, нити шта ће било који посланик у овој Скупштини да говори. Право је свакога да говори оно што мисли. А оно што нас све ограничава јесте Статут, јесте Пословник, јесте Устав Србије, јесу позитивни, односно важећи прописи који у овој земљи би требало да буду примењивани.

Знам да је у протеклом периоду принцип целисходности врло често био доминантнији у односу на принцип законитости, али се надам да смо тај период прошли, па да ћемо се понашати у складу са оним што нам пише у актима којих бисмо требали да се придржавамо.

Можемо да причамо и о Скупштини Града Београда и да причамо о томе шта се дешава у Нишу и шта се дешава у Занзибару. Ако ћемо од Скупштине да правимо Хајд парк, онда можемо да причамо о чему год хоћемо. Оно о чему сам ја говорио, то је да се ова Скупштина бави делатношћу, односно има надлежности везане за покрајину, да је она везана за Аутономну покрајину Војводину у Републици Србији и да је то тема рада ове Скупштине. Ни на који начин ја не ограничавам у томе шта ће да се прича, посебно не ограничавам у томе да се прича оно што је већ све испричано, све је већ речено, и што је још важније, све је оцењено од онога ко је најмеродавнији да оцени. Ако ви сматрате да то треба да понављате, ви понављајте у недоглед о томе како је све сјајно, како је све добро. Једини проблем је што нас не можете да убедите, али то вам је мањи проблем, јер не можете да убедите ни грађане, а то вам је много већи проблем. Нисмо ми ти које треба да убеђујете, него треба да убедите грађане да сте добро радили, а они вам не верују. Шта сад ја да радим? То им ја нисам забранио, да вам верују, али неће.

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

По Пословнику, сваки посланик чије се излагање не протумачи како треба или погрешно протумачи, има право на реплику, а ја видим да овде ништа није протумачено онако како сам ја рекао, па хајде да покушам да из другог пута појасним, у нади да ће бити довољно.

Дакле, члан 102, Закон о буџетском систему Републике Србије -Уколико надлежни орган локалне власти – подразумева и АП Војводину – не достави Министарству извештаје и акте у складу са овим законом, министар може привремено обуставити пренос трансферних средстава из буџета Републике Србије, односно припадајућег дела пореза на зараде и пореза на добит предузећа, до момента достављања тражених извештаја и аката. Могу и да оставим овде, па ако буде било потребно још једно читање.

Дакле, позивати се на то да ће овај извештај било кога да екскулпира је непознавање просто правног система у овој земљи. Овај Извештај не представља опроштајницу било коме, него основ да АП Војводина у наредном периоду добија средства која су трансферна, предвиђена буџетом. Да ли би министар ово урадио или не би урадио, вероватно да можемо да улазимо и у ту расправу, али зашто да уопште радимо нешто што закон предвиђа, као могућност да Војводина буде у неком смислу санкционисана. Дакле, доследност није спорна јер се залажемо за то да грађани не буду кажњени због тога што нећемо да усвојимо оно што пише у овом акту, јер су већ били довољно кажњени претходних 16 година, што су такви акти били усвајани. Довољна им је казна због онога што овде пише и нема потребе да их ми још додатно кажњавамо, да би истеривали неки каприц и не знам ни ја шта.

Према томе, ово није суд, него Скупштина, ми нисмо тужиоци, него посланици. Да ли је неко кршио закон или је било оваквих и онаквих ствари, то је за нека сасвим друга тела, Извештај се тиме и не бави. Да ли у извештају постоји основа да се тужилаштво њиме бави, па да нешто истражује, не знам, нисам тужилац, али ако има, верујте ми да неће завршити у фијокама, него ће ићи тамо где треба. И то је оно што је наш посао. Хвала.

 

Неауторизоване стенографске белешке са 4. седнице Скупштине АП Војводине

ТАКОЂЕ У СКУПШТИНИ ВОЈВОДИНЕ