Припрема...

29. јун 2016.

Избор Покрајинске владе


Поштовани господине председниче, поштоване колеге посланици, пре неколико година док је био министар у Влади Републике Србије Игор Мировић је започео један важан посао, а то је опремање индустријских зона у градовима и општинама које индустријске зоне нису имале. По одређеним критеријумима изабран је град из кога и ја долазим, завршена је индустријска зона и данас у тој индустријској зони се завршава фабрика, нова фабрика, француски је инвеститор у питању, отвориће се пар стотина радних места. Неколико ствари је показано овом иницијативом, прво да се ради о човеку који разуме проблеме мањих општина, локалних самоуправа, градова, који су из овог или оног разлога били изостављени из свих оних могућих планова које смо имали у претходном периоду и стварања индустријских зона, неки зато што је то била нечија одлука, неки зато што се и сами нису добро сналазили, дакле да не буде да је увек неко други крив. Ми смо имали једног представника те локалне власти који је заступао тезу да Кикинди не треба индустријска зона, пошто је ионако далеко од ауто-пута, па ионако нико неће ни долазити. Међутим, показало се да једна другачија визија даје резултате и овај пример ми даје за право да верујем да је визија коју данас Игор Мировић има када је у питању АП Војводина нешто што је Војводина дуго чекала и нешто што ће јој помоћи да се у економском, пре свега, смислу врати на оно место које јој је припадало и које јој припада када је у питању укупан економски развој Републике Србије. Нећу да кажем ко и нећу да кажем из које странке је, да не би било да смо се договорили, посланик говорио о законитости у раду и то ми је прва тачка о којој сам желео да говорим и мислим да сам у том контексту мање-више све рекао, али заиста јесте у политичком смислу освежење када знам да у наредном периоду и у наредних видећемо колико година, на седнице Скупштине АП Војводине неће долазити материјали због којих ћу морати да консултујем и Устав и важеће законе Републике Србије. Нажалост, у протеклом периоду је то био случај.

Ја се нећу бавити прескриптивним дефинисањем тога какви би требало да буду односи између Републичке владе и Покрајинске Владе, али бих дескриптивно рекао да су ти проблеми постојали и 2009. када је, као што је и данас већина на републичком и покрајинском нивоу била иста, па ће ипак бити да је одређена доза проблема настајала и из персоналних разлога. Оно што је важно јесте да је господин Мировић у свом предлогу програма, или програму уколико га усвојимо, навео да ће се на један другачији начин прићи инвестирању, привлачењу новца и трошењу новца за развој АП Војводине. Он је говорио о јавно-приватним партнерствима, он је говорио о приватној иницијативи, али је говорио и о нечему што је веома важно, а то је привлачење средстава из међународних фондова. Мислим да је ту важно да Покрајина покаже још један корак и да подигне капацитете локалних самоуправа да или самостално или у сарадњи са покрајинском администрацијом учествује на разним конкурсима, јер верујем да има локалних самоуправа, нажалост, које и даље нису свесне могућности које им се пружају и поред њих пролазе године и године а онда кад се једног дана све то заврши остаће трајно у том смислу пропуштена шанса.

Радује ме је да споменута Банатска магистрала и радује ме што се опет, као и у случају ових индустријских зона, господин Мировић осврће у будућнуст или гледа унапред када се заврше путни коридори који се тренутно граде, из простог разлога што Банатска магистрала представља и представљала би паралелан крак тог коридора који пролази кроз Војводину, а важно је да је изградимо из простог разлога што данас камиони који из разних разлога не желе да иду ауто-путем пролазе кроз насељена места, кроз села, праве проблеме на путевима, руинирају путеве, а од тога држава Србија нема никакве користи. Наравно, то неће бити ауто-пут и неће се наплаћивати путарина, али ће у неком другом смислу моћи да се бар тим грађанима који живе у том подручју, а подручје Баната, посебно тог дела који је гранично уз Румунију, и који је у великом проблему и у великој мери ти проблеми би били решени. Очекујем да се потврди део које се тиче капиталних улагања, и да капиталне инвестиције заиста буду капиталне инвестиције, да се Управа за капитална улагања не користи као бунар жеља или фонтана жеља у којој ће локални представници локалних самоуправа долазити и тражити испуњавање неких сопствених идеја од којих ће после имати проблем, не они него локалне самоуправе, јер та њихова здања и идеје после треба финансирати на неки начин и одржавати, али у моменту када се тако нешто жели о томе нико не размишља. Дакле, да капитална улагања буду капитална улагања, да то буду важни пројекти око којих ће се ујединити и локална самоуправа и Покрајина и Република, како би се живот грађанима учинио бољи. Очекујемо у том смислу и да Покрајина ради нешто што до сада није био случај или бар ја не знам да је био случај, а то је да, на неки начин, поспеши међусобну сарадњу локалних самоуправа. Дакле, да се не сведе све на комуникацију једне локалне самоуправе са АП Војводином, дакле појединачно, него да рецимо, ево конкретног примера, представници свих локланих самоуправа кроз које треба да прође Банатска магистрала, дођу на састанак са представницима Покрајине, да се онда каже шта су чији задаци, да се види ко колико може да допринесе и тако даље.

И на крају, желео бих да кажем да је ово један крак политике, кад већ причамо о овим грађевинским радовима на коридорима и слично, дакле један крак политике Покрајинске владе који је добио подршку на претходно одржаним изборима, други крак јесте нешто што смо дужни грађанима и просто осећам потребу да то поменем, не могу остати празне речи у ваздуху све оне изјаве које су биле у претходном периоду дате о томе како и на који начин је функционисала покрајинска власт. То наравно, и ту се слажем са колегом Будаковим, не значи било какво ловљење вештица, али значи испитивање законитог рада, свакога онога ко је имао право и могућност доношења одређених одлука и трошења средстава. Грађани заслужују да знају ко је, како и на који начин управљао њиховим новцем, да ли је од тога он или неко њему близак имао личне користи и грађани заслужују да им се на један начин то представи, просто да се та  прича коначно заврши.

Будући да сам и формално предложио господина Мировића за председника Покрајинске владе, будући да је ово програм око кога смо се давно сложили, мислим да нема потребе посебно да наглашавам да ћу и лично и Посланичка група „Александар Вучић-Србија побеђује“ пуног срца дати подршку за програм и за личности које је господин Мировић навео у свом предлогу. Хвала вам. (Аплауз)

ТАКОЂЕ У СКУПШТИНИ ВОЈВОДИНЕ