Припрема...

7. март 2016.

Комарци селице су посебна врста у Војводини


Поштовани господине председниче, поштоване колеге посланици, овај Извештај јесте обиман и садржи доста битних података везано за тему којом се бави, међутим тема која је мени, овако, заинтригирала пажњу јесте тема на страни 56. поглавље 5. „Међусекторски узроци деградације животне средине“, тачка 5.7. „Животна средина и здравље људи“, односно тачка 5.7.1. „Сузбијање комараца“. Овде су наведени одређени подаци везани за саме комарце, да их има 3000 врста, да је у Војводини регистровано око 33 врсте, да пролазе кроз 4 развојне фазе, јаја, ларва, лутка и одрасли, да су преносиоци различитих болести, као и да се спроводе одређени процеси третирања ових инсеката у жељи да се смањи њихова могућност негативног утицаја на здравље људи.

Е, сад, оно што мислим да би било важно да се разрадило, такође у овом делу, јесте да се разраде и неке алтернативне методе тамањења ових инсеката у односу на оне који су овде приказани, то је овај БТИ, колико ја видим биолошки препарат на бази бактерије којом се то третира овде, и разлог за то видим пре свега у чињеници да ми из године у годину третирамо те комарце, а резултата нешто не видим да има. Интригантна је чињеница и драго ми је да је овде приказано колико је хектара третирано у претходним годинама, па се та површина креће од 55.000 хектара до чак 218.000 хектара, а једина константа код третирања јесте да се сваке године троши 3. милиона евра на то. Значи, било 55.000 хектара, било 130.000 хектара, било 218.000 хектара, било 87.300, из покрајинског буџета се одваја 3 милиона. То ми заиста није логично и заиста се поставља питање зашто је то тако. Само у овом мандату Скупштине АП Војводине на третирање комараца, то грађани треба да знају, потрошено је 12 милиона евра, или милијарду и 200 милиона више, од милијарду и 200 милиона динара, а видимо да ту суштински неког помака и неке победе нема.

Није обрађено питање које овде на моје изненађење, а верујем и на изненађење колега је покренуто, а то је да ми имамо једну посебну врсту комараца у Војводини, то су такозвани комарци селице, које се селе из области у област, сад није нам објашњено да ли они имају неку природну претпоставку да ће да дође до њиховог прскања, па онда осете опасност, па се онда селе или им неко дојављује да ће да их прскају, било из Покрајинске владе било од ових који их прскају, па онда они на основу те дојаве побегну, па се онда врате, јер то смо имали овде као објашњење, ево ту су ми сведоци колеге које су то слушале, и било би јако добро не само за овај Извештај, него за укупну науку да се обради овај феномен комараца селица.

Интересантно је и то да се представници заинтересованих локалних самоуправа позивају, односно да им је омогућено да присуствују третманима прскања комараца и то је оприлике нешто слично оним вежбама, имали смо онај „Штит 1“, „Штит 2“, па онда дођу они генерали па гледају кроз двогледе, наша Покрајинска влада и Секретаријат организују исти такав начин прскања комараца, вероватно постоје неке одвојене, издвојене неке локације и онда се посматра како траје та битка између Покрајинске владе и комараца. Оно што је важно за грађане то је да у тој бици за сада комарци побеђују, да колико их год третирали ми исту количину новца на њихово прскање трошимо, и ја овог пута нећу поредити шта је све могло да се уради за грађане конкретно са ових 12 милиона евра, али очигледно неко је проценио да је боље да се тих 12 милиона потроши на третирање комараца преко фирме са егзотичних острва. Зашто је то тако, ваљда ћемо једног дана добити одговор. Хвала.

Реплика:

Ја желим да се захвалим, господине Пастор, немојте унапред. Желим да се захвалим, просто, јер сам добио разјашњење, јер сам ја заиста стекао утисак да је политика покрајинске власти потпуно уништење ове врсте у АП Војводини. Учинило ми се да је то заиста политика која се води на исти онај начин на који је Јосип Броз Тито водио политику тамањења коза, да ова власт, на челу са Бојаном Пајтићем, води политику тамањења комараца. Зато ми је драго да сам добио одговор да то није случај, јер бисмо могли да добијемо ситуацију да неки омладинац, неке странке, формира неко после удружење за заштиту комараца, па да му после из покрајинског буџета опет дају паре да се бори за заштиту комараца.

Што се тиче новца, сигуран сам да може да се потроши много више, посебно ако то иде са Девичанских острва, али мислим да су ова три милиона евра, које трошите годишње, и превише. Хвала.

Извод из неауторизованих стенографских бележака са 51. седнице СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, одржане 04. марта 2016. године

ПРЕДЛОГ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О ПРОГРАМУ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ПЕРИОД 2016 – 2025. ГОДИНЕ.

ТАКОЂЕ У СКУПШТИНИ ВОЈВОДИНЕ