Припрема...

9. новембар 2022.

Не терајте стране инвеститоре, подигли су нашу економију


Зашто ниједан домаћи инвеститор није преузео „Сартид“ или РТБ „Бор“, него су узимали шећеране по три евра, упитао је народни посланик Миленко Јованов, поручивши да захваљујући страним инвеститорима, које држава једнако третира као и домаће, сада имамо мању незапосленост, већи буџет, више давања за инвалиде, боље пензије и плате

Народни посланик и шеф Посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“ Миленко Јованов осврнуо се, током скупштинске расправе, и на економску ситуацију у Србији, поручивши да су једнако добродошли и страни и домаћи инвеститори, и да се држава једнако односи и према једнима и према другима.

„Живели домаћи предузетници, живели домаћи произвођачи, живели сви у Србији који нешто производе, сваки човек који запошљава било кога у нашој земљи, даје му плату и обезбеђује храну некој породици је херој и треба га подржати, има подршку ове државе. Међутим, оно што јесте проблем, то је када демагошки кажете – треба све затворити тако да функционише све, самодовољна привреда, један динар не може да оде нигде, све да буде у једном. То је отприлике Северна Кореја успела да реализује и то је модел који нам се сада нуди, модел Северне Кореје, један динар не може да оде нигде, све је у једном систему, не могу ни грађани да изађу нигде вероватно, и то је то. Важно је да знамо да је то понуда која нам се даје“, поручио је Јованов посланицима опозиције.

Осврнуо се и на њихово питање – која се земља изградила од страних инвестиција, истичући пример Кине, која има 136 милијарди долара страних инвестиција, као и пример Сингапура који је развио своју економију захваљујући страним инвестицијама.

„Зашто они привлаче стране инвестиције? Подигли су своју економију, од једне од најнижих до најјаче економије света, захваљујући страним инвестицијама. И нама се каже – е то нама не треба. Сада та иста Кина инвестира овде. Захваљујући страном инвеститору, кинеској држави, данас нама функционише комплетан исток Србије, од Смедерева, преко Бора и Мајданпека, па надаље. Све нам функционише. Људи својој породици доносе храну и хлеб на сто захваљујући страном инвеститору, а неко нам каже – отерајте стране инвеститоре, то нам не треба. Страни инвеститор, и то је важно, доноси тржиште. Он своју робу пласира на одређено тржиште. Роба из Србије иде кроз цео свет. Дакле, није то прича тек тако – дајте нам инвеститора, ми ћемо да подржимо домаћег. Ево, ја сам имао трафику, сад ми дајте да направим фабрику. И онда, коме ћу да продам то што сам произвео? Па никоме. Али нема везе, ја сам домаћи“, навео је Јованов.

Он се, даље, позвао на Устав и забрану дискриминације у нашој земљи. Нагласио је да је инвеститор – инвеститор, и да једнака правила важе за све.

„Што неки наш домаћи инвеститор није преузео „Сартид“? Што наш домаћи инвеститор није преузео РТБ „Бор“? Зашто то нико није преузео? Него су наши домаћи инвеститори, под знацима навода инвеститори, узимали шећеране по три евра. Е, то је проблем. Дакле, инвестиције да, што више инвестиција у нашу земљу, јер се тако подиже економија. На крају крајева, да није било страних инвеститора, и даље бисмо имали стопу незапослености од 25 одсто, сваки четврти радно способан човек био би незапослен, не би било буџета, давања за инвалиде, пензија, плата… Ти људи који су инвестирали подигли су нам економију, да данас можемо да исплаћујемо све оно о чему говори господин Мали“, поручио је он.