Припрема...

7. јул 2016.

Одлука о покрајинској управи


Поштовани господине председниче, поштовани посланици, пред нама је Предлог измена и допуна покрајинске скупштинске Одлуке о покрајинској управи која увек претходи нечему што је избор Покрајинске владе. Оно чиме смо се руководили приликом оваквог начина формирања делокруга покрајинских секретаријата јесте пре свега да се на један оптималнији начин концентришу надлежности појединих секретаријата, а са друге стране да се посвети пажња оним областима којима можда није била посвећена довољно у претходном периоду или су те области постале толико важне да заслужују посебан секретаријат. Ја нећу предуго образлагати све оно што пише у материјалу, али имам потребу да кажем да је, под један, по први пут на овај начин можда дефинисано да се један покрајински секретаријат бави односом са верским заједницама, и то сматрамо важним, јер Војводина јесте подручје на коме живе представници различитих верских заједница, традиционалних цркава са којима треба остварити добру сарадњу, пре свега због толерантног и успешног суживота какав је био и у неком претходном периоду.

Формиран је посебан секретаријат који ће се бавити социјалном политиком, демографијом и равноправношћу полова. Дакле, социјална политика заправо представља нешто чиме сматрамо да се треба посебно бавити у наредном периоду. Нажалост, велики број грађана очекује помоћ из ове врсте делатности, и просто, нажалост, сматрамо да Покрајинска влада у овом смислу није, а требала је много више да помаже.

Покрајински секретаријат за регионални развој и међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу самим редоследом набрајања својих надлежности, врло јасно говори у ком правцу сматрамо да треба да функционише и Покрајинска влада. Дакле, да регионални развој сваке општине и сваког дела АП Војводине буде на првом месту, а тек потом оно што је такође битно, а то је међурегионална сарадња, а не као што је то до сада био случај када смо имали прилике да чујемо представнике разних локалних самоуправа у АП Војводини који су изражавали протест због начина на који се према њима односила покрајинска власт.

Веома је важно да је ова Одлука у потпуности усклађена са Одлуком Уставног суда, јер за разлику од свих претходних случајева који су, рекао бих, били испуњавање жеље једном човеку, овај пут се ни на који начин не помиње наука, него се помиње оно што је надлежност покрајинска и по тој Одлуци Уставног суда, а то је научно-истраживачка делатност.

И на крају, посебну пажњу сматрамо да треба посветити туризму АП Војводине, сматрамо да Војводина и те како има озбиљне туристичке потенцијале, и управо зато се и туризам издваја овде као посебна надлежност у Секретаријату за привреду и туризам. Стари Латини су говорили Nomen est omen и заиста сматрам да имена ових покрајинских секретаријата у великој мери говоре у ком правцу ће функционисати Покрајинска влада. Дакле, пре свега, да се на један другачији начин бави свим оним питањима којима се претходна Покрајинска влада по нашем убеђењу није бавила, да се равномерно развија сваки део АП Војводине, да се оствари синергија и у материјалним и у људским ресурсима између локалних самоуправа, покрајинске администрације и Републичке владе, како би сваком грађанину Србије који живи у АП Војводини живот постао бољи и лакши. То нас је водило да предложимо овакав текст и ја вас позивам да својим гласом подржите његово доношење. Хвала. (Аплауз)

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Ево, ја ћу још мало да се потрудим, па можда на крају ипак подржите.

Дакле, зашто се реченица „након одржаних избора“ налази у образложењу? Зато што то јесте тачка која је веома важна за будући развој Аутономне покрајине Војводине, јер то јесте тачка којом се отвара нова страница у политичкој, рекао бих, историји Аутономне покрајине Војводине, будући да је 16 година на један начин функционисала и покрајинска власт и покрајинска управа и сви покрајински органи.

„Да се настави процес обезбеђивања економичније покрајинске управе“, да, процес обезбеђивања економичније управе на свим нивоима, и на републичком и на локалном и на покрајинском започет је доношењем Закона о максималном броју запослених у органима управе и тим поводом је већ један број људи у покрајинској управи напустио радна места, на овај или онај начин, вероватно одласком у пензију. Оно што је наша идеја, то је да та управа буде још економичнија и да једини критеријум, и то сам уверен да ће тако и бити, приликом запошљавања у покрајинској управи буду стручност и знање. Неће нам требати трикови, требаће нам придржавање закона, требаће нам поштовање свих правних аката државе Србије и самим тим покрајинска управа ће функционисати много боље.

Секретаријат јесте, између осталог, и формиран због ратних војних инвалида, јер се њима, нажалост, у претходном периоду ретко ко бавио у покрајинској администрацији.

И, на крају, Српска напредна странка нема политичке привеске, има своје коалиционе и политичке партнере, никога тако не доживљавамо, а ваш доживљај је ипак нешто што је ваша ствар.

Још једна ствар, да, формира се нови секретаријат, али сте сами рекли и ту сте на неки начин можда и контрадикторни, ако се послови само прераспоређују између постојећих секретаријата, онда нема никаквог повећања у самој управи. Дакле, нема повећања управе, неће бити повећања управе, а дозволите да начин како видимо покрајинску управу, рационалну и ефикасну, покажемо у неком наредном периоду, јер нису само, као што знате, секретари, број секретара у том смислу меродавни. Дакле, ако смо затекли управу са бројем радника са којим смо затекли, са бројем помоћника који смо затекли, дозволите да у неком наредном периоду покажемо како ми видимо да у наредном периоду то треба да функционише. Хвала.

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Прво, није постојао секретаријат посебан за социјалну политику, али је та надлежност била у оквиру неког другог секретаријата, а ми смо желели управо због грађана да дамо посебну важност тој области, управо због чињенице да је огроман број грађана Србије који живе у Аутономној покрајини Војводини доведен овим или оним, на овај или онај начин, у ситуацију да овај Секретаријат треба да се бави њиховим проблемима. Дакле, и људи који су остали без посла и људи који су ратни војни инвалиди, итд. Дакле, због грађана се ово формира, али лепо то звучи када се то окрене, па се каже – формира се због коалиционог партнера. Да је то био мотив, па могли смо да оставимо све како је било и коалиционом партнеру да дамо секретаријат који садржи ову област.

Са друге стране, хајде да будемо толико стрпљиви да сачекамо неки сат предлог, односно састав Покрајинске владе, па ћемо онда причати о томе да ли има или нема жена, а на крају крајева, Покрајинска влада ће у потпуности бити формирана када буду изабрани секретари, заменици секретара, подсекретари, помоћници секретара, па онда можемо да причамо колико је жена заступљено у Покрајинској влади. На нивоу секретара ћете видети да ли ће бити или неће бити жена, а ако буде супротно ономе што је речено за овом говорницом, ја очекујем барем извињење због тога што не видите добро у будућност. Хвала. (аплауз)

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Очигледно да се ово неразликовање проширује и на неразликовање између секретара и секретарица. Дакле, не ради се овде о секретарицама, него подсекретарима, помоћницима секретара и заменицима секретара, што су постављена, изабрана и именована лица, у зависности од тога коју позицију обављају, са одређеним надлежностима и делокругом делатности у секретаријату.

Што се тиче овога, ако се сви ратни војни инвалиди, ако се сва избегла лица која нису решила свој статус, ако се сви људи без посла, ако се саомохране мајке све у Војводини зову Александар Вулин, онда смо формирали овај Секретаријат због Александра Вулина и ако су сви они Александар Вулин, онда је ово формирано искључиво због Александра Вулина. Дакле, такво поједностављивање једноставно није коректно.

Са друге стране, поставља се питање, као у оној народној причи, како свету угодити. Са једне стране се ставља замерка што нисмо консеквентни и тражи се од нас, овде, у Покрајинској скупштини да формирамо републичка министарства за одређене области, а са руге стране нам се замера што смо консеквентни, па сад област која постоји на републичком нивоу се на исти начин дефинише и на покрајинском нивоу, са истим делокругом послова и од стране исте коалиције, која је и на републичком нивоу. Дакле, очигледно је немогуће задовољити све захтеве, а наша идеја је, као што сам већ рекао, да се посебан, бољи, ефикаснији начин бавимо питањем социјалне угрожености грађана, јер је нажалост последица бројних одлука у претходном периоду та да се тај број повећао дотле, да им се треба посветити посебна пажња, не тако што ће бити део неког секретаријата, него посебан секретаријат, који ће се свом својом енергијом бавити решавањем тих проблема, дакле, и проблемима ратних војних инвалида, ратних ветерана, расељених лица, итд. То је био мотив.

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Ја да се извиним што нисмо могли да доставимо извештај о трошењу средстава секретаријата који не постоји. (Аплауз)

Што се тиче циљева секретаријата и политике коју ће ти секретаријати да воде, пролазног времена, то се опет мало трчи унапред, дакле ово су секретаријати покрајинске управе, ово је управа, па ће управа да буде формирана у складу са овим областима, с овим делокругом делатности, а онај ко води ову управу секретар, односно за све њихове циљеве, пролазна времена, и тако даље, ће да нам каже онај ко буде предлагао персонална решења ових секретаријата.

Поново о социјали, да, велики број људи је постао социјални случај захваљујући стечајевима који су вођени у Србији,(аплауз) захваљујући отимачини фабрика у стечајевима, и зато због тих људи које је неко опљачкао у стечају ми данас формирамо секретаријат за њих, пошто су они сада социјални случајеви. Не може да буде финансијског плана за спровођење овог акта зато што је овај акт, и тиме да завршим, а тиме сам и започео, акт о томе како се формира, у којим делокрузима, и на који начин ће функционисати у наредном периоду покрајинска управа. А то како се трошио новац у претходном периоду добићете када буде био на дневном реду завршни рачун буџета за 2015. однсоно 16. годину, када будете имали пред собом ребаланс буџета, и тако даље. Дакле, ја разумем да неко жели неке ствари да мења, али да би нешто мењао мораш прво да знаш шта је то што хоћеш да мењаш. А мени се чини да овде неки људи апсолутно не разумеју ни где су ни шта су. Да се инсистира на неким стварима за које се не зна како функционишу и да се од нас тражи нешто под плаштом ми уводимо нешто ново у политику, а суштина је преведете на српски, ми немамо појма шта се овде догађа, па ‘ајде нешто да кажемо. И онда правимо урушавање институција где год се појавимо, било да је у питању ова Скупштина, било да је у питању нека локална скупштина, било у питању републичка скупштина, где год дођемо ми причамо о ономе што нам се нама прича, о чему се ради овде на дневном реду то и није толико важно. Тим горе за дневни ред. Колико желите, ја заиста сматрам да постоји једна посланичка групација, једна политичка групација која је различита од свих нас других који седимо у овој сали. То је она посланичка групација која из три пута није успела да скупи потписе и из четири пута да попуни докуменатацију.

ИШТВАН ПАСТОР:

Господине Јованов…

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Ето, то је то. (Аплауз)

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

По истом основу, а први у времену, јаче право, што би рекли неки.

По члану 98. такође. Мислим да је претходни говорник на научтив начин и без уважавања коментарисао рад председника Скупштине и потпредседника Скупштине, давши себи за право да, поред тога, даје на неки начин налоге како и у ком правцу треба Скупштина да се води, што је можда остао неки манир из неких претходних времена, али су та времена прошла, не нашом вољом, него вољом грађана и самим тим, у складу са тим, би било добро да се понашамо. Исто бих тако волео да је било ко од колега у неком претходном периоду на овај начин реаговао када су неке њихове колеге, које су тада биле много бројније, добацивале, смејале се, када су представници тадашње опозиције говорили било из клупа, било за овом говорницом. Дакле, то једноставно није био случај и немам никакав проблем да причамо и о пристојности и то свакој врсти пристојности, када је ова Скупштина у питању, од пристојности у опхођењу, до пристојности у изгледу и одевању, јер је све то један шири сегмент пристојности, који ова Скупштина подразумева, тако да, ако је неко тражио објашњење и алудирао на некога, тај неко одговорио зашто је урадио оно што је урадио или није урадио или се нашао прозваним, тиме смо могли да завршимо читав круг и да наставимо даље. Нема никакве потребе. А, то да нам претите, иако то можда није била претња, али је тако, у тој форми изречено, па сам можда ја то мало осетљивије доживео, да ћемо расправљати не знам ни ја до кад и како ће моћна група да нам поквари планове за данас, па, ево, покушајте. Ми смо врло расположени за расправу сваке врсте, у складу са оним што нам Пословник омогућује. Немамо никакав проблем да свих 63 посланика Листе „Александар Вучић – Србија побеђује“ искористи своје време, не журимо нигде, грађани су рекли оно што су рекли, а ми ћемо то спровести, да ли данас, да ли сутра, потпуно је свеједно. На крају крајева, да не малтретирамо неке људе у сред испитног рока да долазе да предају кључеве. Хвала.

 

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ:

Врло кратко.

Дакле, захваљујем се свим колегама на учешћу у расправи, сугестијама и предлозима, које су својим дискусијама дали.

Што се тиче Покрајинског секретаријата за привреду, он подразумева и запошљавање и то је просто толико повезан процес, да то двоје не можете да раздвајате, као када би био посебан секретаријат за здравство и лечење кардио-васкуларних болести, отприлике то тако изгледа. Нема потребе да се на тај начин раздваја, јер нема привреде, привредног раста, отварања нових погона, уколико нема и новог запошљавања и то се подразумева.

Са друге стране, не желимо да радимо нешто што би представљало маркетиншко бављење овим великим проблемом Аутономне покрајине Војводине, па да причамо о томе, а да се суштински ништа не дешава.

Што се тиче поново Секретаријата за социјалну политику, да, та делатност је била у оквиру других секретаријата и то сам и рекао, на крају крајева у једном од одговора, да то није нешто сад ново, да смо ми сад измислили, али на овај начин шаљемо и политичку поруку да са тим проблемом, који је заиста велик, који подразумева све оно о чему само говорио, дакле, и ратне ветеране и ратне војне инвалиде и инвалиде рада или неке друге врсте, старе људе, старачка домаћинства на селима, којих имате колико већ имате, о којима нико не брине, самохране родитеље, итд. Дакле, да на један начин, озбиљнији, се бавимо тиме, да то не буде само узгредна делатност једног секретаријата, него да то буде главна делатност једног секретаријата. То је отприлике била разлика и то је та политичка порука коју смо желели да пошаљемо овом изменом. Све остало је, наравно, тема за разговоре и договре и у неком наредном периоду, није то уопште спорно, али мислимо да је у овом тренутку, можда да не понављам оно што је говорио господин Корхец, будући да су на овај начин секретаријати функционисали дуги низ година, да је ово начин на који покрајинска управа, а свака управа је трома и треба јој одређено време да навикне на одређене промене у раду и у организацији, мислимо да је у овом тренутку ово оптимално што је могло да се уради, а да не изазове застоје, потресе или било какву другу врсту проблема у раду покрајинске управе.

И, на крају, што се тиче броја запослених у самој управи, а у вези са постојањем једног новог секретаријата, дакле, никаквог у том смислу новог запошљавања неће бити ни што се тиче помоћника, ни што се тиче заменика. Дакле, све оно што је постојало је и онако прегломазно и када се све прерасподели, биће вишка, тако да нема никакве потребе да се око тога било ко брине. Ми ћемо радити онако како нам законски прописи државе Србије налажу, а то је оно што је започето и доношењем Закона о максималном броју запослених у укупној управи, дакле, од републичког до локалног нивоа. Хвала.

 

Неауторизоване стенографске белешке са 2. седнице Скупштине АП Војводине

ТАКОЂЕ У СКУПШТИНИ ВОЈВОДИНЕ