Припрема...

26. октобар 2022.

Апостоли Вељка Беливука увели су најгорег убицу, кољача и мафијаша у парламент


25.10.2022. Друга посебна седница Народне скупштине

Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“ оштро је реплицирао народним послницима Радомиру Лазовићу, Бошку Обрадовићу, Зорану Лутовцу и Мирославу Алексићу, и на крају био мета напада народног послника Борислава Новаковића

Током првог дана заседања Друге посебне седница Народне скупштине Републике Србије у Тринаестом сазиву, на дневном реду нашао се избор нове Владе Србије, а мандатарка Ана Брнабић изнела је програм будуће Владе, коју ће предводити, и изложила њен састав народним посланицима и грађанима Србије. У претресу су, затим, реч имали председници, односно представници посланичких група.

РАДОМИР ЛАЗОВИЋ из Зелено – леве коалиције, између осталог, рекао је да је тешко говорити после  мандатарке која је говорила да је раније све била пропаст, а да са доласком СНС све креће на боље. Нагласио је да су многи од људи који чине сада и већину, учествовали у ранијим властима, а посебно се критички односио према председнику СНС Александру Вучићу и његовој улози састављању нове Владе. Осврнуо се, затим, на економску ситуацију у земљи и раст цена, али и на загађење животне средине, проблем са пијаћом водом, ситуацију у медијима, организовани криминал…

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ, шеф послничке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“, реплицирао је Лазовићу и поручио да зна да постоје људи који живе као у хипи комунама и не разумеју како функционише политички систем у демократској земљи и да је основна јединица сваког демократског политичког система политичка странка.

„Они не знају шта значи кад политичка странка на свом председништву или главном одбору изабере или предложи кандидате за одређена места, јер политичку странку и немају, тек је праве, видећемо да ли ће да је направе, и даље су у неким покретима, шта ли су већ, али то све по страни. По страни ћемо оставити и ова помрачења Сунца, „зоне сумрака“, „треће око“ и остале ствари, ако се тиме баве, то нек наставе и даље, то је отприлике материја коју најбоље разумеју. Али, оно што јесте тачно, то је да један део грађана у нашој земљи и даље тешко живи. Да, тешко живи. Тешко живе, и поред свих мера које смо чули да је Влада предузела у претходном периоду, и даље један део грађана тешко живи, што само говори о размерама катастрофе које су остављене 2012. године, што само говори да ни поред свих резултата и свих ствари које су урађене није могло да се уради све. И ви сад нама замерате зашто нисмо за ово време урадили све, а онима који су све упропастили не замерате ништа. Не, њима аплаудирате, са њима сте у коалицијама.

И на крају крајева, кад кажете како обични грађани једва преживљавају, ево необичног грађанина Добрице Веселиновића, који тешко преживљава, па је 2017. године имао приход на невладину организацију од 575.000, а 2012. године 15 милиона динара. Тако живи необични грађанин Добрица Веселиновић, који тешко живи у овом страшном времену диктатуре Александра Вучића. Најзад, ви сте Беливуков портпарол, ви сте га у ову Скупштину увели, ви га цитирате, ви му верујете, ваш је лидер и ви се прикључујете посланичкој групи Вељка Беливука и немојте да кукате кад вас тако споменем, јер сте ви ти који и данас цитирате његово, не сведочење, како сте измислили прошли пут, него његову одбрану као окривљеног за дела која је починио“, поручио је Јованов.

БОШКО ОБРАДОВИЋ из покрета Двери поздравио је то што у новој Влади неће бити поједини министри, али и то што ће у њеном раду учествовати људи који имају озбиљне биографије. Такође, назвао ју је „неозбиљном и прескупом за једну зиму“ и поручио да је Ана Брнабић само председник извршног већа председника Републике, који је заправо министар у свим министарствима. Критиковао је, затим, број министарстава и рекао да је  све мање изворних напредњака у Влади, а све више чланова бившег режима. Упитао се, такође, какве везе има Маја Гојковић са ресором културе, Милан Кркобабић са бригом о селу, Ирена Вујовић са заштитом животне средине, Раде Баста са привредом, Јелена Танасковић са пољопривредом, Дубравка Ђедовић са енергетиком? Такође, између осталог, упитао је мандатарку да ли ће се Влада јавно обавезати да нема никаквог споразума са сепаратистичким властима у Приштини који омогућава улазак лажној држави Косово у УН, да ли ће прихватити резолуцију коју су предложили посланички клубови Нада, Заветници и Српски покрет Двери – Патриотски блок да нема увођења једностраних санкција ниједној међународној признатој држави, па ни Руској Федерацији?

Након излагања Обрадовића, председник Народне скупштине имао је опаску о седењу у сали, а затим је дао реч МИЛЕНКУ ЈОВАНОВУ, који га је одмах замолио да шале и примедбе на рачун седења у Скупштини не користи олако, јер ће тако опет Административном одбору (којим председава) задати задатак да одреди где ће ко од опозиције да седи, а то је најтежи посао који је до сада имао пред собом, а затим је реплицирао посланику Обрадовићу.

„Каже се – ово је Вучићева Влада. Па да. Је л’ то неки проблем? Ова Влада ће да води политику коју је дефинисао председник Србије Александар Вучић. Да. То је човек који је на првим изборима на којима је победио, у првом кругу добио отприлике два милиона гласова грађана Србије, а када је други пут победио у првом кругу, као први пут у историји да неко победи тако, још убедљивије, 2.200.000 грађана гласало за њега. Дакле, човек који има апсолутни легитимитет и који једини има директан легитимитет у овој земљи треба да се ваљда брани и треба да кажемо – не, не, не, ми смо, шта? Апсолутно, ова Влада, ако не буде водила ту политику, ми је нећемо подржавати и то сада јавно кажем.

Поставља се овде питање – какве везе има овај с овим, какве везе има онај с оним? А ја вас питам, господине председниче Скупштине, шта би у овој Влади могао да ради библиотекар? Који ресор да држи? А библиотекар се кандидује и да буде председник Републике и да буде премијер, и чита нам економију, и све остало. Па, како то?

И најзад, времена се мењају, људи неки долазе, неки одлазе, то је нормално, јер да је то тако гарантује нам одговор на питање – а где је данас Владан Глишић, где је Радован Тврдишић, где је Данило Тврдишић, где је Марија Јањушевић, где су ти људи? Па промени се. Где је Димовић? Промени се. Где је Ракоњац? Нема одговора на та питања. Где је Југослав Кипријановић? Браво. Дакле, на та питања нема одговора. Као што видите, ствари се мењају, неки људи долазе, неки људи одлазе, али то је изгледа нормално само када је у питању оно што се дешава код мене у кући, али код свих других то је јако проблематично. Дакле, у сваком случају, ова Влада ће да прати политику коју је дефинисао председник Вучић или неће имати подршку ове посланичке групе“, закључио је Јованов.

ЗОРАН ЛУТОВАЦ из Демократске странке упоредио је експозее Ане Брнабић из 2020. и 2022. године и констатовао да ниједан приоритет више није исти, те у подужом говору закључио да је „покварено све чега се стара влада дохватила“, а посебно је критиковао Владу са 28 министара у времену штедње. Нагласио је и да је скандалозан начин на који се Александар Вучић односи према извршној власти и парламенту, а затим и поставио питања о пензијама, стадионима, дигитализацији, канализацији…

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ започео је реплицирање послнику Лутовцу, најпре обраћањем председнику Скупштине, Владимиру Орлићу, следећим речима:

„Поштовани господине председниче, јако је тешко заиста реплицирати овако надахнутом и енергичном говору, а ви у сваком случају, уколико као председник Скупштине, не дај Боже, буде било неке потребе да се на некој сахрани прочита последње слово, увек имате неког кандидата који то може да одради“.

Затим је Јованов поручио грађанима Србије да је очигледно да се наставља политичка подршка клану Вељка Беливука од стране опозиционих странака, да су у Скупштини људи који, у име управо тог оптуженог за најтежа кривична дела, преносе његове речи.

„То су апостоли Вељка Беливука и претходни говорник је доказао да је управо то. Најгорег убицу, кољача и мафијаша у овој земљи, дилера дроге, он је увео и његова група у овај парламент, и данас га цитирају, и данас су део његове одбране. Председник Вучић је једина мета. Сада, пазите колика је то опседнутост да уђете у такву контрадикцију, каже – стране службе су формирале Владу, а Вучић је крив и Вучић ће да одговара јер ово је његова Влада. Па, или је једно или је друго, не може и једно и друго. Да мање мрзите, а више размишљате, не би вам се таква грешка десила. Најзад, да нам предавање о борби против корупције, криминала и слично држе они који су ову земљу опљачкали, а када нису имали шта више да пљачкају онда су опљачкали сопствену странку и о томе направили извештај. Сопствени странку опљачкали, сопствена странка им је у блокади и данас крше законе Републике Србије и финансирају се преко Фонда „Љуба Давидовић“, а то ће бити посебна одговорност, а ја верујем у наше, како је премијерка рекла, независно правосуђе које ће утврдити како се паре обрћу и где иду преко Фонда „Љуба Давидовић“, поручио је Јованов.

Након овог говора, за реч се јавио ЗОРАН ЛУТОВАЦ који је реплицирао Јованову, говорећи да се он све време позива на Беливука из неког разлога. Упитао се да му није можда близак из времена када је Беливук на инаугурацији давио новинаре или кад је Јованов тражио језичке патроле по Војводини, и најавио сахрану СНС након што Вучић формира најављени патриотски блок.

МИЛЕНКО ЈОВАНОВ добио је, затим, поново реч на два минута и поручио:

„Пре два дана је председник Вучић врло јасно и гласно објаснио шта подразумева под новим политичким блоком који ће бити формиран, а ја ћу га замолити да понови још једно седам пута, не би ли укапирао онај који је сада о томе покушао да говори. Ја се надам да ће бити довољно. Што се тиче овога да он ставља у исту раван, погледајте ту подлост, он ставља у исту раван председника државе и једног криминалца који је пред судом па не зна човек коме верује. Зна се коме верујете – верујете Вељку Беливуку, ви сте његова политичка подршка. Оно што раде адвокати у суду, оно што раде ваши медији у етру, то радите ви овде у Скупштини и треба да вас је срамота! Тај исти Беливук коме ви верујете је рекао да му је Света Вујачић деда, иако га у животу није видео. Добро није рекао да му је баба, ви бисте и у то поверовали, јер то је ваш идол. Све што каже Беливук, све је тачно. Још једно, срамно је у шта сте претворили и своју странку и себе, да будете проносиоци речи таквог криминалца. У то сте се претворили и дичите се тиме. Верујем да сте успели у животу“.

МИРОСЛАВ АЛЕКСИЋ из Народне странке рекао је да је ово шеста влада од 2012. године, од када Александар Вучић влада Србијом и да су у тих шест влада промењена 102 министра, а да сада имамо још 28 нових. Осврнуо се на стопу незапослности у Србији, скок цена, инфлацију, БДП, задуживање, пољопривреду, увоз млека, Јовањицу и посебно критиковао рад Синише Малог, брата мандатарке Брнабић и директора фирме „Асеко“, послове фирме „Миленијум тим“, бизнисмене са Косова који граде аутопутеве….

Алексићу је одмах реплицирао МИЛЕНКО ЈОВАНОВ, констатујући да га не чуди што је овај највећу подршку и највећи аплауз добио од онога ко је био са оне стране браве (мислећи на Борислава Новаковића из Демократске странке), зато што је овај опљачкао Нови Сад, па је то, како је рекао, нормална потреба да он сада пљачка неког другог и тако се свети или шта већ.

„Има две ствари овде које су јако важне, просто због грађана Србије. Прво, због лагања о Јовањици, постоји правоснажна пресуда да је господин Алексић осуђен за то што је износио неистине и он наставља. Што се тиче „Миленијум тима“, они су замолили господина Алексића да каже на коју адресу да вам доставе акте, пошто вас туже за све оно што износите, а ви нећете да примите ни у странци, ни у Скупштини, нигде. Треће, позвали сте се у другом поступку са њима на имунитет. Само да вас обавестим да ће седница бити ускоро и да ће тај имунитет, највероватније, а по мојој претпоставци, бити скинут и да ћете морати на суду да објасните све оно што износите овде и на било ком другом месту. За то мора да се одговара. На крају, нечасно је што спочитавате Синиши Малом, да читате шта му је оставио покојни отац“, рекао је Јованов.

Он се, затим, обратио народном посланику Борисалву Новаковићу речима:

„Ја знам да ти образа немаш. Теби то ништа није проблем. Теби је све супер. Двоје невиних људи си стрпао у затвор и сада можеш да радиш шта год хоћеш. Само не знам како спаваш мирно? Оставио децу без родитеља. И смејеш се, смешно ти је. Срамота једна!“.

Јованов је, након дигресије, наставио да образлаже како је опозицији прихватљиво објашњење када Вук Јеремић каже „таг хеуер“ који носим вреди више хиљада евра и оставио ми га је покојни отац, а да објашњење „таг хеуер“ опозицији не важи кад је реч о Синиши Малом.

„На крају само, да се извиним и рударима и радницима у фабрикама због тога што су брутално увређени овде, јер нико не треба ваљда да ради у овој земљи, потпуна деиндустријализација треба да се изврши да би били задовољни. Прошли пут сам објашњавао како функционише јавни дуг на 1.000 динара. То је моја грешка. Требао сам на 100. Много је 1.000 динара да господин разуме. Желим само да кажем да је потпуна грешка у коришћењу појма намештеници. Он не схвата да су намештеници људи са најнижим примањима у структури власти. Али, то нема везе. Лепо звучи. Кажете – ваши намештеници, људи мисле ко зна шта је. Значи, нити зна о чему прича, нити зна шта прича, а за оно што прича, неће да одговара на суду“, рекао је Јованов.

У том тренутку народни посланик из Демократске странке БОРИСЛАВ НОВАКОВИЋ нагло је пришао клупама посланичке групе Српске напредне странке, у очигледној жељи да изазове инцидент, и вербално напао посланика ЈОВАНОВА, који је све време остао да седи на свом месту. Новаковића је зауставио и вратио у клупу народни посланик Владимир Гајић.