Припрема...

27. октобар 2022.

Министри који се не слажу са политиком своје државе, да демисионирју или да умукну


Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“,  поручио је да немамо више могућности да издржимо пропуштене шансе и да успон Србије не сме да се заустави

Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“, током другог дана Друге посебне седнице Народне скупштине Републике Србије у 13. сазиву, рекао је  да је за посланичку групу „Александар Вучић – Заједно можемо све“ кључно да наредна Влада буде влада континуитета са претходном Владом и са оном пре ње и са свим владама од 2012. године, јер то гарантује наставак реформи, наставак напредовања Србије, инвестирања у све области живота.

„Не постоји област у којој нисмо направили помак набоље и не постоји ниједна област у којој је данас горе него што је било када је СНС преузела одговорност за управљање нашом земљом. Кључне две речи које су нешто што ће обележити борбу ове Владе у наредном периоду су независност и самосталност. Захваљујући независности и самосталности и на том темељу тек можемо да градимо све остало. Без тог темеља се гради чардак ни на небу ни на земљи и то смо имали прилику да видимо у прошлости. Како се све сруши као кула од карата када не водите своју политику, када не водите политику засновану на интересима државе Србије, на интересима грађана Србије. Тај темељ може да доведе до економског раста, до реформи унутар друштва, у свим областима, до озбиљних улагања у спорт, у културу, у здравство, у школство и све остало. Без тог темеља немамо ништа. Управо на тај темељ ће бити усмерен највећи и најжешћи напад да се Србији одузме право да сама одлучује, да се Србији одузме право да њени грађани одлучују, јер наша самосталност и наша независност није била нападана само споља, него и изнутра. Када су се церекањем амбасадори и тајкуни смејали народу у лице и рекли нећете ви одлучивати ко ће да буде на власти у овој земљи, него ми. И то никада више не сме да се понови“, поручио је Јованов.

Према његовим речима, 1963. године изашло је прво издање књиге Милана Стојадиновића „Ни рат ни пакт“, у којој је говорио о политици између два рата и могућностима које је наша земља имала у том периоду. Данас, када се говори о тој политици, како је нагласио Јованов, врло често можемо да чујемо да то била пропуштена шанса, пропуштена шанса за народ, пропуштена шанса за земљу.

„Ми немамо више право на пропуштене шансе. Ми немамо више могућности да издржимо пропуштене шансе. Неће имати ко за 60 или 70 година да прича о новим пропуштеним шансама. Кренуо је успон Србије. И тај успон не сме да се заустави. Ако се на било који начин заустави неће бити никога да га покрене. Ово што је председник Вучић урадио, најпре као премијер, а онда као председник и као неко ко је утро пут овој политици, нема ко да понови ни за 50, ни за 60, ни за 70 година. И ако кренемо низбрдо неће нам бити краја до дна. Зато је важно да водимо мудру политику, да добро размислимо о томе шта радимо и да не доносимо одлуке срцем, него главом, чувајући земљу и чувајући народ у овој веома тешкој ситуацији када нико не жели да нам поштује, призна и прихвати независност и самосталност. Ни једни, ни други. Једни од нас траже да будемо беспоговорно послушни“, поручио је Јованов.

Он је указао на то да се поставља питање „шта ћемо им онда ми, шта ће избори, шта ће Скупштина, шта ће им Влада? Нека поставе једног службеника који ће да спроводи све оно што они смисле, а народ нека на изборима преспава, јер и онако ће му бити свеједно“.

„Не. Хоћемо да водимо своју политику. То је порука њима. Порука другима је којима није довољно то што једини одолевамо, онако како они нису одолевали ни један једини секунд, него су се одмах прикључили ономе што је био лош сценарио за ову земљу и за овај народ. Кажу нам, није довољно што одолевате, него је проблем и што не признајете све оно што ми желимо да ви признате. Мало је то што сте једини који нису увели санкције, него треба да све што ми помислимо ви спроведете у дело. Њима, такође поручујемо, не. Ми имамо своју политику и водићемо се својом политиком. Поштовање међународног јавног права, какво год оно било и у каквом год се стању данас налазило је једина сламка спаса за Србију. То је једина одбрана и за наш територијални интегритет и за суверенитет на Косову и Метохији“, истакао је шеф посланичке групе СНС.

Нагласио је да је Стојан Новаковић још 1900. године рекао да у Србији не треба да буде ни русофила ни аустрофила, него само Срба који ће се, без заноса и страсти, руководити једнако користи отаџбине.

„Ми се за век нисмо померили. Ми се и даље делимо на ове и оне. Ко навија за ове и ко навија за оне. Ми и даље статирамо у филму „Три карте за Холивуд“. То је најважнији задатак ове Владе, бар га ми тако видимо. Да учини да политика која подразумева интерес Србије на првом месту буде доминантна у српском друштву, да грађани Србије схвате, да како наш народ каже – туђа рука свраб не чеше и да нема онога ко ће за нас да бије наше битке. То се, такође, показало у прошлости. Ако ми нешто не урадимо за себе, неће нам урадити ни други. Уз дужно поштовање свима, уз коректну сарадњу са свима, уз пружену руку свима, али ми сами морамо да водимо рачуна о себи. То је једини начин да ова земља иде даље. То смо и доказали у претходном периоду“, поручио је Јованов.

Што се тиче кадровског састава Владе, рекао је да је поносан због чињенице да је све даме у овој Влади предложила странка чији је члан и посланичка група којој припада. Оне нису предложене само зато што су даме, него зато што су способне, вредне и што знају како да се изборе за Србију.

„То што су даме, то им је само плус. Чињеница је да су све даме предложено управо од ове странке. То је наш однос према женама у политици и у друштву. Ми не причамо празне приче, него конкретним потезима показујемо шта је оно што хоћемо и како хоћемо да политика изгледа“, истакао је Јованов и додао да је у претходном периоду било и ситуација када су „неки људи водили неке своје политике“.

„Није то био случај само са Владом. Био је случај и у посланичкој групи, било је тога на различитим местима. Ко год жели да води своју политику, треба само да каже, да ова политика више нема легитимитет, да направи неку своју организацију и са том организацијом и политиком да изађе на изборе, уколико буде добио подршку народа, нека води своју политику. Док то није тако, водиће се политика коју је дефинисао, одредио и за коју је добио подршку, председник Вучић и ни једна друга политика. Што се тиче људи у Влади, цитираћу оно што је рекао Жан Пјер Шеверман: „Ако си министар који се не слаже са политиком своје државе, мораш или да демисионираш или да умукнеш“. Волео бих да ту поруку сви министри добро разумеју, јер то је оно што ми, као посланичка група, тражимо. Ако желите нашу подршку, водите политику коју ми подржавамо. За друге политике ми подршку нећемо давати. У сваком случају чекају вас тешка времена, а када су у Србији била лака, чекају вас бројни изазови. Ми ћемо бити подршка да те изазове заједно пребродимо за добро нашег народа, за добро наше Србије“, закључио је Јованов.